ΤΟ Salamis Every Day Απελευθέρωση των Ελλήνων Στρατιωτικών Αμέσως .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Ομολογία αποτυχίας ενός πολέμου: 17 χρόνια μετά οι Ταλιμπάν ελέγχουν το μισό Αφγανιστάν και δρουν στο 70%

OMAR SOBHANI / REUTERS

 Οι Ταλιμπάν δρουν ανοικτά στο 70% των διοικητικών περιφερειών του Αφγανιστάν, καθώς ελέγχουν πλήρως το 4% εξ αυτών κι είναι παρόντες σε άλλο ένα 66%, κατέγραψε έρευνα του BBC που μεταδόθηκε την Τρίτη.
Οι εκτιμήσεις αυτές της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, που βασίστηκαν σε συζητήσεις με 1.200 πηγές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας της νότιας Ασίας, υποδεικνύουν ότι η παρουσία των ισλαμιστών ανταρτών είναι πολύ πιο ευρεία από ό,τι αναγνωρίζεται στην πιο πρόσφατη αποτίμηση του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση του NATO που δρα εναντίον των Ταλιμπάν. 
Ο συνασπισμός ανέφερε την Τρίτη ότι οι Ταλιμπάν διεκδικούσαν ή κατείχαν το 44% των περιφερειών του Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2017.
Σημειώνεται πως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οι ΗΠΑ, η Βρετανία και συμμαχικές δυνάμεις κήρυξαν πόλεμο με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν ενώ με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χώρα εγκαταστάθηκε διεθνής στρατιωτική δύναμη, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε το 2003 το NATO. Ωστόσο το κίνημα των Ταλιμπάν έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως και πραγματοποιεί διαρκείς επιθέσεις σε διπλωματικές αποστολές, πρεσβείες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και προσωπικό ξένων αποστολών και φυσικά οι κυβερνητικοί στόχοι είναι πάντα προτεραιότητα.  Εκατομμύρια Αφγανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ συνολικά από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν χάσει του ζωή του περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι. 
Το Αφγανιστάν τρεκλίζει τις τελευταίες εννέα ημέρες έπειτα από μια δραματική έξαρση της βίας, που προσέλκυσε ακόμη περισσότερη προσοχή στη νέα, πιο επιθετική αμερικανική στρατηγική για την ενίσχυση και την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που πολεμούν τους Ταλιμπάν. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτό κρατάει πάνω από 16 χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: