Με μια «διαρροή» πρότασης του ESM για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά σχεδόν ένα πέμπτο μέχρι το 2060 επιχειρούν να λάβουν θέση οι δανειστές εν όψη του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Μείωση του ελληνικού χρέους κατά σχεδόν 20% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο του ESM, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιστωτές της χώρας προτείνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και το «πάγωμα» του επιτοκίου σε ορισμένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μία επίσημα ανάλυση της ευρωζώνης προβλέπει πως με μια τέτοια εξέλιξη, το 2060 το χρέος θα αναλογεί στο 104,9% του ΑΕΠ, υπό την αίρεση πάντα πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο.
«Αυτό το έγγραφο στο οποίο εργάζεται ο ESM δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση του ESM στην εντολή που έλαβε από τους ΥΠΟΙΚ στις 25 Μαΐου να εργαστεί για μια πρώτη δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του ESM. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το έγγραφο θα παρουσιαστεί από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι προτάσεις θα τύχουν της ευρείας στήριξης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξέλιξη η οποία - σύμφωνα με τον ESM - θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε δεύτερη φάση, ο ESM προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη - από 28,3 έτη σήμερα - ενώ ενα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ πιέζει για βαθύτερη ελάφρυνση του χρέους από όση προτίθεται, μέχρι στιγμής, η ευρωζώνη να παράσχει, και οι αξιωματούχοι του υπογραμμίζουν πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν είναι ικανά από μόνα τους να προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση στην κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές του ESM καθιστούν σαφές ότι ο ακριβής αντίκτυπος των συγκεκριμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου