ΤΟ Salamis Every Day Απελευθέρωση των Ελλήνων Στρατιωτικών Αμέσως .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

«Μάχη» Τσίπρα - Νταβούτογλου για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο


Στο ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Στις αιχμές του Έλληνα πρωθυπουργού απάντησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter

 

Newsroom
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί, όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους» είπε ο κ. Τσίπρας, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.


«Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τους πιλότους δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας και παρότρυνε τον έλληνα πρωθυπουργό να επικεντρωθούν στην θετική ατζέντα.

«Τα σχόλια για τους πιλότους από τον Αλ. Τσίπρα δεν ταιριάζουν με το πνεύμα της ημέρας. Αλέξη, ας επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα», απάντησε ο κ. Νταβούτογλου.

«Είμαστε στην ίδια γειτονιά και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύσεις», ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σβήνοντας παράλληλα τα επίμαχα tweets από τον ξενόγλωσσο λογαριασμό του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρόκειται για μια σημαντική Σύνοδο για την ΕΕ, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ευκαιρία για διάλογο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το Κυπριακό, το Συριακό και το Αιγαίο.

Εκτός από την επισήμανση για τους πιλότους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ -Τουρκίας καλωσόρισε την συνάντηση που, όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και μάλιστα στη δίνη μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης και πρότεινε, η επόμενη Σύνοδος να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: να γίνει «στα σύνορα ΕΕ - Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.

Με αυτή την λογική, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προϋπόθεση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, που ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζι έχουν την βούληση για θετικά βήματα, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρούν μεταξύ τους.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο και σοβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ υποστήριξε τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας και ΕΕ - Τουρκίας.

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Αντίστοιχη ικανοποίηση αποτυπώνεται και σε ανακοίνωση της Λευκωσίας .

Σημειώνεται ότι οι 28 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν με την Τουρκία να περιορίσει την αυξημένη ροή των προσφύγων από την μία και από την άλλη η Άγκυρα να πάρει ως αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ, κατάργηση της διαδικασίας βίζας για Τούρκους πολίτες και επιτάχυνση της ενταξιακής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Εξηγούσαν επίσης ότι, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία.

Τέλος, διασφαλίστηκε πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: