ΤΟ Salamis Every Day Απελευθέρωση των Ελλήνων Στρατιωτικών Αμέσως .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

«Τρέξτε, είναι η τελευταία σας ευκαιρία»

Το Βερολίνο προειδοποιεί τη νέα κυβέρνηση, ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες είναι δύσπιστοι

«Τρέξτε, είναι η τελευταία σας ευκαιρία»
Να εφαρμόσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν καλεί η κυρία Μέρκελ τον έλληνα πρωθυπουργό καθώς στο Βερολίνο είναι διάχυτη η καχυποψία για την ελληνική κυβέρνηση


Η καρδιά τους χτυπά για τη Νέα Δημοκρατία, το μυαλό τους είναι όμως στραμμένο σε πρακτικές ανάγκες. Γι' αυτό και οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες δεν θρήνησαν για πολύ την ήττα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εκλογές . Λίγες ημέρες αργότερα έδειχναν συμβιβασμένοι με τον θρίαμβο Αλέξη Τσίπρα«Κοιτάμε μπροστά» δήλωνε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας σε θέματα Προϋπολογισμού Εκχαρτ Ρέμπεργκ«Τώρα προέχει η συνέχιση της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσοχή στην αξιολόγηση
Παρόμοιοι τόνοι ακούγονται και από την καγκελαρία. «Πρέπει να επιταχυνθεί η εκτέλεση της πρώτης φάσης του τρίτου προγράμματος» λέει κυβερνητική πηγή. Πόσω μάλλον που αυτή είχε φρεναριστεί πλήρως κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου. «Διαφορετικά δεν θα γίνει ως τα τέλη Οκτωβρίου η αξιολόγηση των θεσμών και η Ελλάδα θα βρεθεί πάλι μετέωρη» - ήτοι, χωρίς τη δόση των 3 δισ. ευρώ και χωρίς εναλλακτική χρηματοδότηση.

Η λέξη «επιτάχυνση» έχει γίνει έτσι η λέξη-κλειδί στο Βερολίνο. «Υπάρχει μόνο θέμα χρονοδιαγραμμάτων» συνεχίζει η πηγή. «Οι χρόνοι πρέπει να συμπυκνωθούν με τρόπο που να γίνει έγκαιρα η επίτευξη των στόχων». Οι τελευταίοι, προσθέτει, είναι αδιαπραγμάτευτοι - συζήτηση για τυχόν τροποποίησή τους δεν θα γίνει αποδεκτή.

Στο Βερολίνο είναι πλέον ελάχιστοι οι πολιτικοί που δεν πιστεύουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος. «Ο Τσίπρας ξέρει ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία» λέει ο βουλευτής και μέλος του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γιόαχιμ Πος«Αν δεν την εκμεταλλευθεί, θα βρεθεί μπροστά στη χρεοκοπία ή στο Grexit - ή και στα δύο μαζί».

Η μνημονιακή στροφή όμως του έλληνα πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτόματα τερματισμό της καχυποψίας προς το πρόσωπο ή την κυβέρνησή του. «Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα έρθει στο τέλος του έργου του, όχι στην αρχή, αφού θα έχει φέρει επιτυχώς εις πέρας τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της ολιγαρχίας και της κακοδιοίκησης» προσθέτει ο ίδιος. «Αυτό θα κρατήσει σίγουρα πολλά χρόνια. Ως τότε δεν θα διστάζω να λέω ότι δεν τον εμπιστεύομαι στο παραμικρό».

Το ίδιο ισχύει και για τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του Ράιχσταγκ, του κτιρίου της γερμανικής Βουλής, γινόταν μεν - σε αντίθεση με τους προηγούμενες μήνες - λίγη κουβέντα για την Ελλάδα (το ενδιαφέρον είχε μονοπωληθεί από το Προσφυγικό και το σκάνδαλο της Volkswagen), όμως όποιος ρωτούσε έναν Χριστιανοδημοκράτη ή έναν Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή για τους ηγέτες της νέας ελληνικής κυβέρνησης έπαιρνε μια στερεότυπη απάντηση: «Τυχοδιώκτες»,«ερασιτέχνες», «λαϊκιστές». «Υπάρχει μια θεμελιακή δυσπιστία που ίσως δεν θα εκλείψει ποτέ εντελώς» εξηγεί η κυβερνητική πηγή. «Αυτή δεν οφείλεται μόνο στον προηγούμενο αμαρτωλό βίο αυτών των πολιτικών αλλά και στη λαϊκιστική ιδεολογία τους, που είναι ασύμβατη με τη δική μας».  

Η σιωπή για την Ελλάδα έχει βέβαια ημερομηνία λήξης. Η σχετική συζήτηση θα ξαναφουντώσει το αργότερο τον Οκτώβριο. Πρώτον, όταν θα αρχίσουν οι διαρροές από την τρόικα για το είδος της αξιολόγησής της. Δεύτερον, όταν θα κληθεί η γερμανική Βουλή να εγκρίνει ή όχι τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αναδιάρθρωση σημαίνει ουσιαστική αλλαγή της δανειακής σύμβασης» λέει επεξηγηματικά ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ«Αυτό επιτάσσει την εκ νόμου συμμετοχή της γερμανικής Βουλής». Και, τρίτον, επειδή η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα ξαναβάλει εκ νέου σε δοκιμασία τις αντοχές της Ανγκελα Μέρκελ, δεδομένου ότι ο αριθμός των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών που τάσσονται κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου σε αυτήν - ήδη τον περασμένο Αύγουστο κατά την ψηφοφορία για την παροχή του τρίτου προγράμματος βοήθειας είχε ανέλθει στους 63. «Τον Οκτώβριο ίσως ξεπεράσει τους 100» έλεγε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κλάους-Πέτερ Βιλς«Και αυτό θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την καγκελάριο που βάλλεται και σήμερα σοβαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα λόγω της στάσης της στο Προσφυγικό».

Σχεδόν ανάξια λόγου, αντίθετα, θεωρείται η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να προσθέσει στους τέσσερις θεσμούς που ελέγχουν την Ελλάδα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης - ESM) και έναν τέταρτο, την Ευρωβουλή, μετατρέποντας έτσι το κουαρτέτο σε κουιντέτο. «Η προσπάθεια είναι καθαρά προπαγανδιστική και γι' αυτό καταδικασμένη σε αποτυχία» λέει η πηγή. «Πρώτον, επειδή δεν έχει νομικό υπόβαθρο, αφού δεν προβλέπεται πουθενά στη δανειακή σύμβαση. Και, δεύτερον, επειδή είναι πολιτικά ανεφάρμοστη. Οι εθνικές κυβερνήσεις, που δίνουν τα δάνεια, δεν θα επιτρέψουν ποτέ την ανάμειξη σε θέματά τους ενός υπερεθνικού οργάνου που δεν αναλαμβάνει κανένα οικονομικό βάρος».

Βοήθεια για τους πρόσφυγες
Τελικά ωστόσο δεν λείπουν και κάποιοι έπαινοι για τον έλληνα πρωθυπουργό. Ο κυριότερος ήρθε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε, ο οποίος εξήρε την περασμένη Παρασκευή «την προθυμία του Τσίπρα να εγκρίνει την κατασκευή κέντρων καταγραφής των προσφύγων  στην Ελλάδα». Για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τα hotspots στην Ελλάδα ανήκουν στα εκ των ων ουκ άνευ. «Τυπικά το πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει καμία σχέση με το Προσφυγικό» λέει στέλεχός του. «Ενα "Οχι" της Αθήνας στα κέντρα καταγραφής ή σε άλλες δράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Προσφυγικό θα έχει όμως σοβαρότατες συνέπειες και στο θέμα της βοήθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: