Τι νέα μέτρα ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για να αυξήσει τα έσοδα;


Πιέσεις για διορθωτικά μέτρα φέρνει η «τρύπα» της τάξης των τεσσάρων δισ. ευρώ στιςεισπράξεις φόρων, που παραλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών.
Στο EuroWorking Group που διεξάγεται σήμερα συζητούνται τα νέα μέτρα και το στοχοδιάγραμμα για να δοθούν οι δόσεις των τριών δισ. στη χώρα μας, αλλά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, θα δώσει και στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε σήμερα επισήμως το υπουργείο Οικονομικών.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ουσιαστικά τιναχτεί στον αέρα, καθώς:
– οι εισπράξεις από την αγορά και την κατανάλωση έχουν πέσει στα… Τάρταρα (έλειψαν πάνω από μισό δισ. ευρώ ως τον Αύγουστο),
– οι εισπράξεις από ρυθμίσεις χρεών έχουν… φρακάρει (λείπει άλλο μισό δισ.)
– οι φόροι εισοδήματος έρχονται όποτε να “ναι και όσο να “ναι, ενώ, έως το τέλος της χρονιάς, θα πρέπει να βρεθούν και να εισπραχθούν μαζεμένα σχεδόν 18 δισ. από άμεσους και έμμεσους φόρους, με βάση το Μνημόνιο (και χωρίς να υπολογιστούν καν τυχόν πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε το υπουργείο, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 προκύπτει:
– πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,798 δισ. ευρώ,
– τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 30,765 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,153 δισ. ευρώ ή 11,9 % έναντι του στόχου.
– οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν στα 31,869 δισ. ευρώ, δηλαδή «ψαλιδίστηκαν» κατά 4,744 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (36,613 εκατ. ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προέκυψε, επειδή το Δημόσιο «πάγωσε» ως τις εκλογές κάθε άλλη πληρωμή, για να έχει ρευστό να πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις. Αυτό τελείωσε όμως με το τρίτο Μνημόνιο και πλέον πρέπει να βρει να αποπληρώσει τα σχεδόν δέκα δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει δημιουργήσει το κράτος.
Παρόλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν «αισιόδοξοι» και επισήμως λένε ότι:
– τα έσοδα το μήνα Αύγουστο πήγαν καλύτερα απ” ό,τι αναμενόταν (σ.σ. αλλά αυτό είναι φυσικό, αφού δεν προβλεπόταν να δοθούν τόσες παρατάσεις στην υποβολή του Ε1)
– ποσό 1,724 δισ. ευρώ αφορά ANFAs και SMPs που δεν έχουν δοθεί ακόμη στη χώρα (λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη) από τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθουν.
– υστέρηση 917 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οφείλεται στη μη βεβαίωση και είσπραξη των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ (λόγω παρατάσεων κλπ), υπονοώντας ότι και αυτά θα εισπραχθούν τους επόμενους μήνες.
Με την ίδια λογική, θεωρητικά, θα πρέπει να εισπραχθούν έως τέλος του χρόνου και άλλα 479 εκατ. ευρώ, που είναι υστέρηση από τον φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (8,6% απόκλιση έναντι του στόχου), άλλα 298 εκατ. ευρώ από φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων (υστέρηση 18,3%) και ακόμη 174 εκατ. ευρώ από φόρους εισοδήματος ειδικών κατηγοριών (απόκλιση 15,6%).
Αυτό όμως που σίγουρα δεν καλύπτεται είναι η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα από την αγορά, που χάθηκαν ολόκληρο το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου (συνολικά έλειψαν από το κράτος 1,3 δισ.).