ΤΟ Salamis Every Day Απελευθέρωση των Ελλήνων Στρατιωτικών Αμέσως .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

TPP Vox Pops: Παίρνουμε τους διαδικτυακούς «δρόμους» και ρωτάμε

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017Πήραμε τους...διαδικτυακούς «δρόμους» και αναζητήσαμε Γάλλους στη Γαλλία, Γάλλους στο εξωτερικό και μετανάστες που ζουν στη Γαλλία, για να μας πουν τι τους απασχολεί περισσότερο, αν θα ψηφίσουν και τι τους δίνει τελικά ελπίδα.



Jessica, 37 χρονών, Αγγλίδα

Η Jessica ζει και εργάζεται εδώ και δύο χρόνια στην πόλη Μπορντώ της Γαλλίας ως μεταφράστρια και μπέιμπι-σίτερ. Δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίσει, αλλά την ρώτησα τη γνώμη της, δεδομένου και ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι πρόεδροι της Γαλλίας μιλούν για Frexit, την ώρα που η ίδια, όπως λέει, «ανησυχεί για τις συνέπειες του Brexit». 

Μας είπε:

«Είμαι πολύ προβληματισμένη σχετικά με το Brexit. Αν παραμείνω στη Γαλλία, νιώθω ότι το δικαίωμά μου να είμαι εδώ και να έχω ίσα δικαιώματα με κάθε άλλο ευρωπαίο πολίτη είναι πολύ αβέβαιο. Αν μπορούσα να ψηφίσω στις γαλλικές εκλογές, θα επέλεγα μια 'χρήσιμη' ψήφο (vote utile). Στον περίγυρό μου, επικρατεί πολύ έντονα η αίσθηση ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός υποψήφιος που πραγματικά να μπορεί να μας εκπροσωπήσει.»

Ayoub Ben Amor, 28 χρονών, Τυνήσιος, Ηλεκτρολόγος μηχανικός που ζει και εργάζεται εδώ και ένα χρόνο στη Γαλλία

«Θέλω να σκέφτομαι ότι η Γαλλία είναι για όλους μας αλλά το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί Γάλλοι μας βλέπουν σαν το πρόβλημα της χώρας τους. Σαν να ήρθαμε να κλέψουμε τις δουλειές τους ή να επωφεληθούμε από τα επιδόματα. Αν ήμουν Γάλλος, θα ψήφιζα τον Μακρόν ή τον Μελανσόν. Συμφωνώ με αρκετά από αυτά που λέει ο καθένας τους και στους λόγους τους δεν ξεχνούν τους ξένους, αντιθέτως. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα των μεταναστών εντοπίζονται μέσα στην κοινωνία, στο κομμάτι της ενσωμάτωσής μας. Μια ψήφος αλλάζει τους πολιτικούς αλλά δεν αλλάζει την κοινωνία, οπότε ό,τι και να γίνει δεν περιμένω να αλλάξουν πολλά.»

Benoit Mayaux, 26 χρονών, Πολιτικός επιστήμονας, Υπεύθυνος project στη ΜΚΟ EuroMED Rights

Ποια ζητήματα σε απασχολούν περισσότερο αυτή την περίοδο όσον αφορά τη ζωή στη Γαλλία;

Οι κοινωνικές ανισότητες, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η αλλαγή του Συντάγματος.

Θα ψηφίσεις στις 23 Απριλίου ή/και στις 7 Μαΐου; 

Δεν ξέρω ακόμα, δεν έχω αποφασίσει.

Γιατί το σκέφτεσαι;

Δεν έχω ψηφίσει από το 2009 από αηδία για την πολιτική. Διστάζω μεν αλλά ίσως θα ψηφίσω τον Μελανσόν γιατί υποστηρίζω το πρόγραμμά του να δημιουργήσει την «6η Δημοκρατία».

Αν τελικά, ψηφίσεις, ποια θα είναι τα κριτήριά σου; 

Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, που στοχεύει στο να εξαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες και να αυξήσει τους μισθούς. Χρειάζεται επίσης να επενδύσουμε στη μετάβαση σε οικολογική πολιτική και να εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια.

Δεν πιστεύεις στην πολιτική, όπως είπες. Πώς πιστεύεις ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;

Η αλλαγή θα έρθει μέσα από τα κοινωνικά κινήματα και από τον ιστό των συνεργατικών πρωτοβουλιών.

Η Γαλλία έχει μεγάλη ιστορία στα κοινωνικά κινήματα, όμως αυτή τη στιγμή επικρατεί μια ηττοπάθεια, μάλλον, σε όλη την Ευρώπη. Ο κόσμος δεν βρίσκεται στους δρόμους. Πιστεύεις ότι υπάρχει υποψήφιος που θα μπορούσε να ακούσει και να εκφράσει τις διεκδικήσεις των κινημάτων;

Νομίζω ότι ο Μελανσόν θα μπορούσε να στηρίξει τα κοινωνικά και οικολογικά κινήματα.
Fabien Majesté 22 χρόνων, Μάγειρας σούσι, Πολιτισμικός διαμεσολαβητής

Ο Fabien ψηφίζει για πρώτη φορά στη ζωή του γιατί κάποιος υποψήφιος τον ενέπνευσε να φτάσει στην κάλπη. Απαντάει στις ερωτήσεις μας, λίγο πριν να πάει σε προεκλογική διαδήλωση στην Τουλούζ.

Ποιες σκέψεις σε απασχολούν σε αυτή τη φάση της ζωής σου;

Αυτό που με ανησυχεί πάνω απ' όλα είναι η αδιαφορία των νέων της ηλικίας μου να ασχοληθούν με τα κοινά, να δουν τι συμβαίνει στην πολιτική και γενικά να είναι πιο δραστήριοι στη ζωή τους. Εξίσου, όμως, με θυμώνει και η εγκατάλειψή μας από το κράτος ή καλύτερα, η ανικανότητά τους να επανεξετάσουν το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε αυτό να μας βοηθά να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες και να μας μεταδώσει απλές και ανθρώπινες αξίες. Η τρομοκρατία που μας απασχολεί στη Γαλλία, στην ουσία πηγάζει από αυτή την αδιαφορία του κράτους να φυτέψει το σπόρο της ανοχής, της ελπίδας και της εμπιστοσύνης. Ο φόβος μου ότι μπορεί να πέσουμε στα χέρια μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης μεγαλώνει αυτή την περίοδο. Θα είναι μια καταστροφή για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και την οικονομία, αλλά και μια τεράστια απειλή για τις ατομικές μας ελευθερίες. Αυτές οι ατομικές μας ελευθερίες έχουν ήδη υποφέρει πολύ με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οπότε φαντάσου με τη Λε Πεν…

Τι θα σου έδινε ελπίδα;

Η ανάταση των αριστερών αξιών, οι οποίες νόμιζα ότι ήταν νεκρές και θαμμένες. Όμως, τώρα νιώθω ότι τα κινήματα των τελευταίων χρόνων δεν ήταν μάταια και θα εκπροσωπηθούν στις εκλογές από τον Μελανσόν, τον Πουτού και την Αρτό.

Εσύ θα ψηφίσεις;

Εννοείται! Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αλλιώς αφηνόμαστε να πέσουμε ή σε μια άκαμπτη δεξιά του Φιγιόν, ή στην ξενοφοβική Λε Πεν ή στον επικίνδυνο φιλελευθερισμό του Μακρόν.  

Έχεις αποφασίσει ποιον;

Τον Μελανσόν, σίγουρα.

Γιατί;

Είναι ο μόνος που μπορεί να ενσωματώσει και να υπερασπιστεί τις αξίες για τις οποίες σου μίλησα και να διαθέτει, ταυτόχρονα, το ανάστημα ενός προέδρου. Επίσης, είναι μεγάλος ρήτορας, κάτι που η πολιτική έχει να δει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πιστεύω ότι θα υπερασπιστεί τον πολιτισμό και τη γνώση γιατί μόνο έτσι θα ξεπεραστεί η άγνοια που φέρνει την ακροδεξιά. Τέλος, προτείνει μια 6η Δημοκρατία και δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, καθώς ο κόσμος αλλάζει, η ζωή μας αλλάζει και αυτό το «δημοκρατικό» σύστημα είναι πια ξεπερασμένο. Χρειαζόμαστε περισσότερη χειροπιαστή δημοκρατία.
 
Πιστεύεις, δηλαδή, ότι μπορεί να έρθει η αλλαγή μέσα από τους πολιτικούς; Σε επηρεάζει καθόλου το πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, για παράδειγμα;

Πιστεύω αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί που να μάχονται για τον λαό και να νοιάζονται για το μέλλον μας. Οι διεφθαρμένοι προδότες και οι κλέφτες πολλαπλασιάζονται αλλά έρχονται τα σκάνδαλα στην επιφάνεια και «πέφτουν» από τις θέσεις τους και αυτό είναι που θέλουμε! Η αποτυχία στην Ελλάδα ή την Ισπανία, ναι, με αγχώνει. Αλλά θέλω να πιστέψω. Ο Μελανσόν υποστηρίζει τις ίδιες ιδέες εδώ και πολλά χρόνια και έχει 20 χρόνια παραπάνω εμπειρία από τον Τσίπρα ή τους Podemos. Έχω τη διάθεση να τον εμπιστευθώ. Αν μας προδώσει, θα είναι ντροπή αλλά ίσως και το πολιτικό του τέλος.

Οι γονείς σου τι θα ψηφίσουν;

Πίστευα πάντα ότι μεγάλωνα σε μια αριστερή οικογένεια αλλά δυστυχώς, οι γονείς μου θα στηρίξουν τον Μακρόν. Βρίσκουν τον Αμόν πολύ ουτοπιστή και τον Μελανσόν πολύ αριστερό. Αλλά όπως και να' χει, συζητάμε για τα πολιτικά στο σπίτι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: